Projekt „Model franczyzy usług społecznych – opieka ze smakiem”

 „Model franczyzy usług społecznych – opieka ze smakiem” w ramach współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020, w ramach projektu nr WND-POWER.02.09.00-00-0057/18

CEL GŁÓWNY: Wzrost potencjału społeczno-ekonomicznego podmiotów ekonomii społecznej poprzez wsparcie systemowe wykorzystujące model franczyzy
społecznej opartej na usłudze opiekuńczej uzupełnionej usługą gastronomiczną i wdrożonej przez min. 7 podmiotów ekonomii społecznej zrzeszonych w ponadregionalnej sieci Funduszu franczyzowego złożonego z 1 franczyzodawcy i 6 franczyzobiorców z siedzibami w min. 2 województwach do 30.11.2021r.

Planowane przedsięwzięcie przyczyni się do osiągnięcia celu szczegółowego PO WER Wzmocnienie systemu wsparcia dla podmiotów ekonomii społecznej dzięki utworzeniu ponadregionalnej sieci franczyzy społecznej skupionej na rozpowszechnianiu wśród podmiotów ekonomii społecznej modelu franczyzy społecznej zawierającej usługę opiekuńczą uzupełnioną usługą gastronomiczną.

Projekt realizowany jest w Partnerstwie:

Fundacja Pro Omnis (Lider)     

Wyższa szkoła Gospodarki        

4ES                                             

Grupa docelowa projektu:
Podmioty ekonomii społecznej (w tym m.in. przedsiębiorstwa społecznej (np. spółdzielnie socjalne), podmioty reintegracyjne (np. CIS, KIS, ZAZ, WTZ), organizacje pozarządowe lub podmiot wskazany w art.3 ust.3 pkt1 Ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie lub spółki non profit (o ile udział sektora publicznego nie jest większy niż 50%), spółdzielnie których celem jest zatrudnienie (np. spółdzielnie inwalidów i niewidomych,  spółdzielnie pracy)) funkcjonujące na obszarze całego kraju. Posiadające lub planujące wprowadzić formalne rozwiązania umożliwiające jednoczesne prowadzenie
działalności w postaci usługi opiekuńczej i gastronomicznej. Zainteresowane wykorzystaniem modelu franczyzy społecznej w formie usługi opiekuńczej uzupełnionej usługą gastronomiczną.
Główne zadania:

1: Opracowanie modelu franczyzy społecznej opartej na usłudze społecznej wspartej usługą gastronomiczną;

2: Wdrożenie modelu franczyzy
społecznej;

3: Wdrożenie Funduszu franczyzowego.

Wartość projektu: 1 999 512,00 zł