Cykl artykułów na temat żywienia seniorów

Rola odpowiedniego żywienia w utrzymaniu zdrowia osób starszych – wprowadzenie do podstawowych zasad

Odpowiednie żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia osób starszych. Z wiekiem zmieniają się potrzeby żywieniowe organizmu, a wraz z nimi wzrasta ryzyko niedoborów żywieniowych i chorób przewlekłych …

Co opiekun powinien wiedzieć o żywieniu osób starszych?

Bez względu na wiek i stan zdrowia jedzenie jest jedną z największych przyjemności życia i ważne jest, aby tak pozostało jak najdłużej. Wbrew powszechnemu przekonaniu potrzeby żywieniowe nie zmniejszają się wraz z wiekiem, lecz zmieniają się, reagując na zmiany w metabolizmie …

Spożycie białka a starzejące się społeczeństwo

W ostatnich latach obserwowany jest w Polsce nasilający się proces starzenia się społeczeństwa. Według prognozy Głównego Urzędu Statystycznego [i], liczba ludności w wieku 60 lat i więcej w Polsce w roku 2030 ma wzrosnąć do poziomu 10,8 mln, a w 2050 r. wynieść 13,7 mln. Osoby starsze będą stanowiły …

Dysfagia – zaburzenia połykania u osoby starszej

Wraz z wiekiem u osób zdrowych obserwuje się pogorszenie funkcji połykania. Zmiany te – nazywane presbyfagią – zaczynają być widoczne u osób w wieku powyżej 60 lat i dotyczą ok. 40% osób zdrowych, nasilają się z każdym rokiem życia i wzrastają wraz z wiekiem …

Zaburzenia połykania - dysfagia. Dlaczego osoba chora nie może jeść?

Dysfagia to zaburzenia połykania. Tak nazywane są subiektywne wrażenie chorego, który ma trudności w połykaniu lub nie może przełknąć pokarmu lub płynu z jamy ustnej do żołądka. Są tak nazywane sytuacje, w których występuje trudność w uformowaniu …

5 zasad żywienia osób z problemami z połykaniem

Połykanie jest jednym z podstawowych procesów, zarówno w przypadku zdrowych ludzi jak i osób z problemami zdrowotnymi. Jednak dla tych drugich może to być często utrudnione i bolesne. W celu ułatwienia procesu połykania i uniknięcia poważnych konsekwencji zdrowotnych …

Jak urozmaicić dietę przy problemach z przełykaniem – kreatywność w kuchni

Przełykanie jedzenia może być niezwykle kłopotliwym problemem. Nie tylko może być to nieprzyjemne, ale również posiadać negatywny wpływ na naszą dietę. Szczególnie kiedy dotyczy osób starszych, które zwykle są bardziej podatne na problemy z układem trawienia …

Jak przystosować potrawy do potrzeb osób z trudnościami w połykaniu

Osoby z trudnościami w połykaniu, zwane również dysfagią, często muszą zmodyfikować swoją dietę, aby uniknąć przypadkowego uduszenia się lub innych problemów zdrowotnych związanych z jedzeniem. Jednak to nie oznacza, że muszą rezygnować ze smacznych potraw i cieszyć się tylko z jedzenia w formie płynnej …

Jak łatwiej zjeść – porady dla osób z problemami przełykania

Przełykanie może być trudnym doświadczeniem dla wielu osób, a zwłaszcza dla tych z problemami zdrowotnymi, takimi jak refluks kwasowy, choroby neurologiczne lub zaburzenia połykania. Jednak istnieją sposoby, które mogą pomóc w łatwiejszym przełykaniu i uniknięciu nieprzyjemnych doznań podczas jedzenia …

Niedożywienie u osoby starszej

Osoby w wieku podeszłym są szczególnie narażone na rozwój niedożywienia. Najczęstszą przyczyną tego jest mała ilość spożywanego pożywienia. W związku z tym dostarczana jest za mała ilość kalorii oraz podstawowych składników odżywczych – białka, tłuszczy węglowodanów i składników odżywczych …

Zapobieganie niedożywieniu formą leczenia

Niedożywienie zazwyczaj kojarzy się z głodującymi dziećmi z Afryki. WHO  wymienia niedożywienie jako jedno z poważniejszych zagrożeń dla zdrowia publicznego na całym świecie i dotyczy to również krajów wysokorozwiniętych. Niestety większość osób nie ma świadomości, że …

Skip to content